ISTIKHARAH CINTA HANI

Standard

Hani juga sama seperti kebanyakan manusia yang tidak terlepas daripada diuji dengan rasa suka dan cinta pada seseorang. Sekali hatinya terdetik dengan rasa itu, terus dahinya menyembah sujud kepada yang Esa memohon perlindungan dan petunjuk daripada Allah s.w.t.

Hani tidak mahu rasa yang hadir di dalam hatinya itu dipengaruhi oleh hasutan syaitan, dan bisikan nafsu yang akan membinasakan dirinya sendiri kelak. Bercucuran air matanya mengalir deras membasahi kain telekungnya yang putih kerana takut akan ujian itu.

Tidak pernah dia menyandarkan rasa cintanya kepada manusia kepada Allah.. Tidak pernah. Entah kenapa kali ini dia benar-benar menyerahkan seluruh jiwa dan raganya kepada Allah di saat hatinya telah diketuk oleh seorang insan.

“Apa nak jadi, jadilah…” Suka atau tidak, yang pastinya dia akan terus memohon kepada Allah melalui solat istikharah dan doa yang tidak putus..

Baris-baris ayat cinta disusun dengan kemas di dalam hatinya berpandukan dengan mujahadah dan ketaqwaannya kepada Allah. Sekalipun tidak dicanang dibibirnya.

Kala rindu.

Ditepisnya dengan sinaran keimanan yang ada di dalam hatinya.

Terbitnya Cinta.

Disimpan rapi di dalam sanubarinya berlandaskan ketaqwaannya kepada yang Maha Mengetahui.

Allah… Berat benar menanggung rasa cinta andai tidak disandarkan kepada Allah. Setiap kali rasa sukar itu menjengah ke dalam hatinya, terus dia salurkan kepada Sang Pencipta.. Langsung tidak dia menyatakan rasa itu kepada makhluk.

“ Ya Allah.. Andai benar dia jodohku, dan aku adalah jodohnya, maka permudahkanlah. Andai sukar, permudahkanlah, andai jauh dekatkanlah, andai haram sucikanlah.. Andai benar dia jodohku, satukanlah hatinya dengan hatiku, dan titipkanlah rasa cinta semata-mata keranaMu”

Doa yang tidak putus-putus demi sebuah keredhaan yang Esa.

Nah. Semakin hari rasa itu semakin bercambah antara mereka. Tautan hati itu semakin kuat dirasai. Tiada siapa yang tahu adanya cinta di antara mereka melainkan Allah yang Satu. Cinta yang hadir di dalam hati membuatkan insan yang bernama Hani ini semakin merindui dan mencintai tuhannya.

Setiap kali timbul soal perbincangan tentang baitul muslim antara mereka, hanya satu yang bermain di fikiran Hani, “ISTIKHARAH DAN DOA”.. itu sahaja yang sentiasa topik perbualan hati mereka. Tidak pernah kata’cinta’, ‘sayang’, ‘rindu’ hadir di antara mereka. Kata cinta, sayang dan rindu itu tidak mudah terluah di bibir, sebaliknya hanya tersimpan di dalam hati buat rakaman tuhan mereka.

Mujahadah cinta yang Hani korbankan ini semata-mata kerana dia tidak mahu korbankan cintanya kepada Allah. Andai dia kehilangan cinta manusia sekalipun, Hani tidak sanggup kehilangan cinta yang Maha Agung.  Ibadah dan aqidahnya di jaga rapi, hatta ikhtilatnya juga dia tidak mahu pinggirkan. Biarlah orang menggelarnya jumud kerana tidak ber’couple’, tidak bersosial dengan lelaki, asalkan dia keredhaan Allah bersamanya.

Tidak pernah sekalipun doa dipanjatkan dengan alpa dan leka. Sebaliknya dengan penuh pengharapan dan kebergantungan kepada Allah.

Allahu Akbar, Maha suci Allah… Setiap kali Hani menunaikan solat istikharah, pasti ada sahaja peristiwa yang sukar diterjemahkan..

“Ana mahu menjadikan anti sebagai isteri. Sudilah menunggu ana. ”

Siapa yang tidak bahagia, tetapi sebenarnya Hani sedang diuji. Sukarnya Hani melalui ujian ini hanya Dia yang Esa sahaja yang mengetahuinya. Pelbagai ujian yang menimpa Hani dan dia, tetapi harapan Hani kepada Allah tidak putus. Kerap kali manik-manik jernih mengalir ke pipinya.. Selalu hatinya ditusuk pedih tetapi digagahi jua untuk tidak putus kebergantungan kepada Allah.

Allah.. Hani berdoa lagi.. tidak sekalipun dia merasakan bahawa dia telah berjaya. Tidak, hatinya masih sarat dengan pengharapan kepada Allah.. Doa yang tidak putus bagai angin yang tidak pernah berhenti bertiup, bagai air sungai yang tidak berhenti mengalir.

Istikharah Hani tidak putus setiap hari. Hari demi hari berlalu.. semakin hari semakin Allah menunjukkan jalan kemudahan. Mahu sekali hatinya berkata bahawa dia benar-benar cinta dan rindu kepada  si dia tetapi ditahannya demi sebuah pengharapannya kepada Allah.. Demi manisnya sebuah keberkatan.

Seandainya dikorek hatinya yang paling dalam, pasti tidak berkurang pun kasih sayang yang dipendamnya buat insan dicintainya kerana setiap kali rasa itu hadir, kepada Allah sahajalah tempat dia mengadu.. Jangan sekalipun rasa cinta Hani kepada dia mengatasi cinta kepada Allah.

Kerana.

Sesungguhnya siapa yang menghadirkan rasa cinta itu kalau bukan Allah s.w.t. Oleh itu, janganlah khuatir andai diuji sebegini kerana Allah sentiasa ada untuk memudahkan jalan. Yang pastinya janganlah jalan-jalan cinta itu dicemari dengan dosa-dosa dan maksiat kepada-Nya. Bukannya memilih jalan-jalan yang dibenci oleh-Nya seperti ber’couple’, bermesej siang dan malam, bergayut di telefon tengah-tengah malam dan berjumpa berdua-duaan di suatu tempat…

Setiap kali Hani online facebook, pasti akan terlihat dia yang turut online juga. Tetapi Hani menguatkan diri untuk tidak menegur dia. Meskipun dengan satu klik Hani mampu berhubung dengannya, tapi tetap Hani tidak melakukannya.. Hanya kepada Allah tempat Hani berhubung.

Begitu juga dengan si dia, sekali sekala ada juga menegur Hani, ada ketikanya terlihat juga cintanya untuk Hani membuatkan Hani tersenyum sendirian, membuatkan hatinya berbunga indah, tetapi keimanan mereka tetap menghalangi mereka daripada merentasi batas yang telah ditetapkan oleh agama.

Hanya hati yang berbicara, tautan hati itu tetap di rasa, keindahan cinta itu tetap ada, tetapi segalanya “ISTIKHARAH DAN DOA” tetap menjadi topik di hati mereka. 4 bulan telah berlalu, istikharah tidak pernah putus meskipun masing-masing telah tahu rasa di hati. Namun kebergantungan kepada Allah tetap menjadi jalan utama.

Persoalan yang timbul, ‘mengapa ISTIKHARAH DAN DOA’ menjadi jalan utama?

Jawabnya…

Kerana belum pasti dia jodoh Hani dan belum pasti Hani adalah jodohnya. Hanya Allah yang tahu, jadi biarlah Allah yang mengatur.

Kata kuncinya, ‘YAKINLAH DENGAN ALLAH’

Advertisements

4 responses »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s