JODOH itu RAHSIA

Standard

Seperti kata-kata seorang alim, DUNIA seperti seorang musafir yang berkelana di sebuah padang pasir. Apabila terjumpa sepohon pokok, dia singgah berteduh di situ kemudian berlalu pergi. DUNIA hanya sementara.. Yang kekal ialah akhirat yang abadi.

Sambil memicit-micit kepalanya yang sakit, Hani gagahi juga untuk menelaah nota Microbiology di dalam makmal komputer pada petang itu. Di saat kawan-kawan sekelasnya khusyuk dengan agenda masing-masing, berfacebooking, mendengar muzik,dan sebagainya, Hani memilih untuk mengulangkaji pelajaran.

“Rahsia..”

Masih terngiang-ngiang lagi di telinganya akan kata-kata seorang kakak senior yang rapat dengannya. Hani cuba mengingati setiap bait kata-kata Kak Aisyah dengan teliti.

“ Jodoh ini rahsia Allah. Disebabkan ia rahsia, sebab itulah Allah ingin menguji kita sama ada kita menjadi orang yang sabar atau tidak, seorang yang menjaga hati atau tidak, seorang yang memelihara batas-batas pergaulan atau tidak. Allah mahu menguji sama ada kita ini menjadi seorang hamba yang fokus kepada ibadah kepada Allah atau kepada sesuatu yang tidak pasti yang bersifat keduniaan.”

“ Jodoh ini hanya Allah sahaja yang tahu. Daripada Hani membazir masa mengotorkan hati memikirkan lelaki yang belum tentu jodoh Hani, lebih baik Hani fokus kepada hubungan Hani dengan Allah s.w.t.”

“ Apabila jodoh Hani telah sampai, tanpa perancangan Hani, Allah sendiri yang akan aturkan. Jadi buat apa kalau Hani tahu perasaan seorang lelaki terhadap Hani sekalipun sedangkan Allah taala mungkin telah aturkan jodoh Hani 4 atau 5 tahun akan datang. Jadi tiada gunanya Hani mengetahui perasaan seorang lelaki kepada Hani pada waktu ini. Serahkan segalanya kepada Allah. Biar Allah yang aturkan.”

Nasihat yang paling menusuk jiwanya  dari Kak Aisyah ialah..

483231_407834762606863_801051659_n

“ Untuk tujuan apa Hani perlu tahu perasaan lelaki terhadap Hani sedangkan dia masih belum menjadi suami Hani. Kalau dia menyatakan perasaan dia terhadap Hani sekarang tetapi tempoh untuk berkahwin itu masih lambat maka Allah akan menarik sedikit nikmat cinta dan sayang itu dari Hani.”

“ Ianya ibarat apabila seseorang itu sudah memiliki seutas jam tangan. Tetapi suatu hari ketika dia keluar membeli belah di sebuah pusat membeli belah, dia terlihat satu jam tangan ini dan dia sangat berkenan pada jam tersebut lalu membelinya. Sedangkan dia sudah memiliki jam. Mengapa tidak bersabar dan terlalu mencintai habuan dunia sedangkan mana tahu Allah telah menyimpan seutas jam tangan yang lebih cantik di syurga nanti berkat kesabarannya yang tidak tamak dengan keindahan dunia.”

Hani mengangguk-ngangguk tanda setuju dengan nasihat Kak Aisyah. Baru dia sedar bahawa soal hati ini perlu diserahkan kepada Allah. Sekiranya kita sendiri yang menguruskan masalah hati ini, maka ia akan bercampur dengan hawa nafsu dan keinginan dunia yang sementara ini.

RAHSIA.

Mati juga RAHSIA. Mati itu sudah pasti. Mengapa tidak mempersiapkan diri untuk itu? Mengapa sibuk memikirkan soal jodoh yang belum pasti lagi ada di dunia ini atau di akhirat nanti sedangkan MATI itu pasti sekali akan tiba di dunia ini.

1menunggumu

“Kak Aisyah, saya tengok orang yang bercinta itu mesti akan selalu berhubung. Malah ada juga cinta Islamik. Bukankah apabila lelaki dan perempuan itu saling berhubung danbelum ada ikatan yang sah, ia tetap akan menganggu hati dan susah untuk menjaganya apatah lagi menjaga hubungan dengan Allah.”

“ Betullah tu… Akak juga tidak faham orang yang cinta Islamik ini. Sedangkan cinta yang halal itu hanya untuk suami kita nanti sahaja. “

“Lelaki yang Hani kenal ini dia langsung tidak menghubungi Hani, dia tidak mesej Hani atau berbincang dengan Hani. Tetapi dia pernah berjumpa dengan ibu dan ayah Hani dan menyatakan hasrat di hatinya.”

“ Betullah apa yang lelaki itu lakukan. Hani, Hani mahu ke menjadi seperti orang yang selalu berhubung itu? Yang tidak menjaga batas-batas syariat? “

Hani menggeleng..

“Walaupun dia dah datang berjumpa dengan ibu dan ayah Hani, dia tetap masih belum sah untuk Hani berhubung dengannya. Dan jodoh Hani dengannya masih lagi menjadi rahsia Allah. Barangkali dia bukan jodoh yang Hani harapkan. Sebaiknya sekali lagi Kak Aisyah mahu berpesan, Hani tumpukanlah pada hubungan Hani dengan Allah.”

“ Tambahan lagi, Allah dah berfirman bahawa perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan sebaliknya. Allah tidak pernah memungkiri janji-Nya. Kalau Hani seorang perempuan yang solehah, tak kanlah Allah nak beri lelaki yang jahat pula untuk Hani. Sudah tentu lelaki yang baik juga. Oleh itu, Hani tidak perlu memeningkan kepala memikirkan soal jodoh. Apabila sampai waktunya, ia akan sampai dan Allah akan sampaikan seseorang yang sesuai dengan kita.”

Hani diam sahaja sambil mengiakan kata-kata Kak Aisyah.

“ Tapikan Kak Aisyah, ramai kawan-kawan Hani yang apabila dia menyukai seorang lelaki yang baik, dia terus mahu beriktiqad untuk jadi baik seperti lelaki dan mencontohi lelaki itu juga supaya layak bersama dengan lelaki tersebut sebab berdasarkan firman Allah bahawa kalau mahu memiliki lelaki yang soleh, perlu menjadi soleh dahulu..”

“ Betul. Mahu berubah menjadi baik itu memang bagus. Tetapi, niat itu yang salah kerana mahu berubah semata-mata kerana manusia. Kerana melihat lelaki itu sebagai idola dan memujanya kerana dia baik. Sedangkan Rasulullah yang merupakan lelaki yang paling baik akhlaknya yang telah berjuang untuk umatnya, kenapa tidak disanjungi dan dicontohi? Kenapa perlu mencontohi lelaki yang bukan muhrim yang sedikit sebanyak akan mengganggu hati kita. Sedangkan rasulullah ikon sepanjang zaman.”

“ Manusia mampu memilih. Tetapi mengapa tidak memilih yang terbaik? Yakni Rasulullah. Lainlah yang mahu kita contohi itu ialah suami kita sendiri. Apabila telah berkahwin nanti, suami kita seorang yang rajin membaca Al-Quran, maka tidak salah untuk kita menyanjungi dirinya dan mencontohi perbuatannya itu.”

Hani terkesima. Benar.

Rasulullah junjungan teragung yang sempurna akhlak dan ibadahnya. Kenapa kita tidak menjadikan rasulullah sebagai tauladan. Kenapa perlu kita jadikan lelaki yang bukan muhrim sebagai ikutan? Sedangkan kita tidak tahu syurga atau neraka bagi lelaki yang kita sanjungi itu sedangkan kita telah pasti bahawa Rasulullah adalah ahli syurga yang abadi.

Jagalah hati. In shaa Allah Allah akan temukan kita dengan seorang lelaki yang menjaga hati juga. Jagalah batas pergaulan. In shaa Allah Allah akan jodohkan kita dengan seorang lelaki yang menjaga pergaulannya dengan permpuan juga. Peliharalah hubungan dengan Allah. Mudah-mudahan Allah akan memelihara kehidupan kita di dunia.

http://bit.ly/1mjtYdk

Advertisements

11 responses »

    • Assalamualaikum…
      bagaimana jika bertukar-tukar gambar dengan pasangan dengan niat supaya kita kenal bakal isteri/bakal suami? hubungan itu memang direstui keluarga kedua-dua belah pihak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s