Perkemaskan Matlamat Hidupmu

Standard

Matlamat hidup yang jelas akan memandu hidup manusia. Namun, matlamat tersebut haruslah tepat, benar dan mengikut syarak. Sebagai seorang muslim, apakah matlamat yang terbesar? Sudah tentu untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. Redha Allah. Ya, sekali lagi redha Allah sahaja matlamat yang terbesar.

 

Jangan berputus asa…

Matlamat tersebut akan sentiasa memandu hidup kita. Setiap kali kita menemui kegagalan hidup, maka periksa kembali apa sebenarnya matlamat hidup kita seawalnya. Gagal dalam peperiksaan? Bukanlah bermakna hidup telah berakhir. Kerana matlamat hidup kita lebih besar daripada sebuah peperiksaan. Matlamat seorang muslim ialah untuk menggapai redha Allah.

 

Oleh itu, jangan berputus asa. Sebaliknya terus bangkit dan berjuang. Kerana untuk menggapai syurga, tiada istilah berputus asa dan mengalah. Gagal bermaksud Allah mahu kita ini menjadi lebih baik daripada semalam.

 

Allah telah berfirman di dalam surah Yusuf pada ayat ke 87, “… dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah s.w.t.”

allah with me

Hidup ini ibarat roda. Adakalanya kita di atas, adakalanya kita di bawah. Saya tertarik dengan kata-kata Hilal Asyraf di dalam bukunya Langit Ilahi tentang orang yang bijak ialah yang apabila berada di bawah, dia akan segera berusaha untuk naik ke atas. Ya, tidak akan selamanya berada di bawah.

 

Syurga itu dikelilingi oleh kepayahan, kesengsaraan kerana yang menghuninya ialah manusia yang tabah dan sabar mentaati perintah Allah dan menghadapi kesulitan dengan penuh kesabaran dan tidak pernah berputus asa dengan rahmat Allah. =)

 

Janganlah gadaikan syurga yang indah hanya kerana kegagalan kita di dunia yang fana ini. Matlamat umat Islam lebih jauh dan besar. lihatlah betapa ramai yang mengambil jalan singkat seperti terjun bangunan, meminum racun dan sebagainya kerana gagal dalam kehidupan. Sedarilah bahawa matlamat kita lebih besar iaitu untuk menggarap syurga Ilahi.

 

Matlamat yang jelas iaitu untuk mencapai keredhaan Allah akan sentiasa pandu hidup manusia ke arah yang benar. Kerana matlamat tersebut, manusia mentaati perintah Allah. Manusia akan menjaga kehormatan dirinya. Manusia akan berbuat baik sesama manusia.

 

Hidup untuk berjuang

Kerana matlamat tersebut, seluruh umat Islam akan bangkit berjuang untuk Islam. Mereka akan mempunyai semangat juang yang tinggi. Sedarlah bahawa umat Islam terdahulu juga menghadapi kepayahan dan kesusahan untuk menegakkan Islam. Namun, kerana matlamat mereka sangat jelas, oleh itu mereka sedikitpun tidak gentar malah berani menegakkan kebenaran.

 

Tetapkan matlamat hidupmu. Mengapa hidup di atas dunia? Andai kata matlamat hidup anda masih belum jelas, perkemaskanlah. Katakanlah pada dirimu, “AKU HIDUP UNTUK ISLAM.” Sebutkannya berkali-kali. Pasti air mata yang bergelinangan. Kenapa? Kerana berat  untuk melakukannya. Oleh itu, baikilah hubungan dengan Allah agar roh untuk berjuang itu hadir ke dalam jiwa.

 

Sedangkan sudah terang lagi bersuluh kita ini dilahirkan sebagai orang Islam. Tetapi mengapa masih belum mahu hidup untuk Islam? Kerana sejak awal lagi kita tidak mempunyai matlamat yang benar dan tepat. Allahu Akbar…

 

Benar sahabat-sahabatku sekalian. Sukar sekali untuk menggadaikan diri untuk Islam kerana hidup kita ini sudah terlalu sibuk dengan kenikmatan dunia sehingga kita masih berkira-kira sama ada mahu berjuang atau tidak. Allah..Astaghfirullah…

 

Lihatlah apa  yang terjadi di abad ini, manusia kian lupa apa matlamat hidup di dunia ini. Mereka tidak jelas akan matlamat hidup yang sebenar lalu tersesat dari jalan yang sewajarnya. Kerana itulah, umat Islam kini seolah-oleh hilang roh Islam.

 

Ada yang terlibat dengan gejala sosial, leka dengan hiburan, terlibat dengan seks bebas, pembuangan bayi malah saling berbunuhan sesama sendiri. Boleh dikatakan sekarang ramai umat Islam yang tidak mengenali lagi Islam. Tiada lagi mempunyai matlamat yang jelas untuk Islam.

 

Namun begitu, adakah mereka yang mempunyai matlamat yang jelas perlu membiarkan hal ini terus menjadi parah dan tenat? Tidak. Sebaliknya berbuatlah sesuatu untuk menyelamatkan Islam itu sendiri. Matlamat tersebut bukan untuk diri sendiri semata-mata tetapi juga untuk manusia sejagat. Kerana Islam itu sendiri bersifat sewarjagat.

 

Astaghfirullah.. Kedengaran umat Islam kini kian parah. Bukan sahaja bumi semakin tenat, tetapi juga jasad-jasad yang tidak memiliki roh Islam yang memakmurkan bumi. Adakah mereka tiada matlamat yang jelas? Sedangkan matlamat seorang muslim tidak lain tidak bukan adalah untuk mencapai redha Allah s.w.t.

 

Kerana itu pentingnya miliki matlamat yang jelas, tepat dan benar. Tanpanya ibarat kehilangan kompas kehidupan dari Allah s.w.t. Hal ini kerana kita tidak tahu kepada apa kita patut jadikan sandaran. Sedangkan telah jelas iaitu kepada syariat yang diturunkan oleh Allah kepada rasulullah s.a.w.

 

Tanya pada dirimu, “Apa Matlamat Hidupku ?”

 

Saudara dan saudari sekalian, apa matlamat hidup kalian?

Sekiranya untuk mencapai redha Allah, maka tutuplah aurat, berbuat baiklah dan tinggalkanlah kejahatan.

Ayuh, perkemaskan lagi matlamat hidup kita yang sebenarnya. Kerana mereka yang berpegang teguh dengan tali Allah tidak akan tersesat dari jalan yang benar.

 

Allah s.w.t telah berfirman akan “ …..sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang salah. Kerana itu barangsiapa yang engkar kepada Thaghut dan beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah memegang tali yang amat kuat yang tidak akan putus. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Surah Al-Baqarah ayat 256)

Wallahualam… ‘Ya Allah, bantulah kami semua dalam mentaati perintahMu dan hidup di dalam rahmatMu.. Aminn…”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s