Gabungan Mantap: Tsaqafah, Ukhuwah dan Tarbiah

Standard

Image

Baru-baru ini sahabat saya sengaja mengajak kami semua berdiskusi dan berfikir tentang antara ukhuwah dan tarbiah, yang mana satukah menjadi elemen penting kelangsungan seseorang dalam jalan dakwah.

Antara ukhuwah dan tarbiah, manakah lebih penting????

Lama juga saya berfikir tentang hal tersebut, akhirnya hari ini, setelah beberapa minggu saya membawa persoalan ini di minda yang berserabut ke sana sini, akhirnya saya temui jawapan. Tetapi jawapan itu mungkin tidak bakal menjawab persoalan itu secara keseluruhannya tetapi menjawab mengikut jawapan yang saya mahukan. Mungkin ia benar, mungkin juga salah.. Tetapi saya yakin, sedikit sebanyak ada kebenarannya.

Ukhuwah ialah sesuatu yang tersirat maknanya. Oleh itu, sejauh manakah kita faham yakni berkenaan dengan tsaqafah akan erti ukhuwah itu sendiri. Apakah cara berukhuwah yang sebenarnya dan apakah peranan ukhuwah terhadap kehidupan. Kenapa saya bertanya sebegini? Kerana ramai dalam kalangan kita berukhuwah tetapi ukhuwah itu hanya mendatangkan sedikit manfaat iaitu berukhuwah ketika waktu senang atau hanya untuk bersuka ria. Dengan kata lain hanya sebagai teman bermesra semata-mata.

Mungkin sesetengah daripada kita akan menafikan bahawa dia bukan berukhuwah di kala senang sahaja, tetapi di kala susah juga. Tetapi sejauh manakah di kala susah itu? Soalan ini saya ajukan kepada diri saya sendiri kerana bagi saya, saya belum melaksanakan ukhuwah itu dengan sebaiknya.

Ukhuwah memainkan peranan yang sangat penting di dalam memastikan kelangsungan sesebuah gerakan dakwah. Tanpa ukhuwah, sudah tentu tiadanya ikatan yang kukuh sesama Muslim. Oleh itu, bagaimanakah binaan yang kukuh dapat dihasilkan tanpa adanya ikatan yang kuat.

Image

Seringkali kita melafazkan bahawa ukhuwah itu mestilah atas dasar aqidah Islamiah. Tetapi sejauh manakah kita mengimplitasikan ukhuwah atas dasar aqidah tersebut di dalam perjuangan Islam. Sekiranya kita tiada kefahaman yang jelas tentang ukhuwah, jadi kita hanya berukhuwah kosong tanpa melaksanakan peranan ukhuwah tersebut dengan sebaiknya.

Sepanjang jalan dakwah ini, pastinya banyak dugaan dan cabaran baik dari segi luaran dan dalaman. Contohnya, dari segi luaran, sudah tentu pelbagai celaan, andaian dan fitnah adakalanya menimpa diri kita. Manakala dari aspek dalaman pula, kadangkala timbul sifat malas dan putus asa untuk meneruskan gerak kerja dakwah.

Oleh itu, peranan ukhuwah sangat penting untuk membangkitkan kembali semangat perjuangan kepada sahabat atau teman kita yang sedang jauh dari jalan dakwah. Malah, tidak semestinya menunggu sahabat kita itu tersisih dari dakwah barulah kita mahu memberi taujihad tetapi sebaliknya kerap kali mengulangi kepadanya setiap kali kita bersamanya.

Peranan ukhuwah bukan setakat berhenti di situ, malah lebih luas lagi. Secara umumnya mahu dikatakan di sini bahawa peranan ukhuwah itu sangat banyak dan tidak terhitung. Namun, pada pandangan saya ramai yang menyebut tentang kepentingan ukhuwah tetapi ramai yang tidak tahu akan peranan serta cara berukhuwah dengan betul. Peranan dan kepentingan, adakah dua perkara yang berbeza?

Peranan ialah tugas yang dimainkan oleh ukhuwah manakala kepentingan pula ialah keperluan ukhuwah dalam perjuangan Islam. Antara peranan dan kepentingan, saya rasa ramai yang akan memperkatakan tentang kepentingan dahulu. Tetapi hanya berhenti di situ dan tidak bersambung dengan menjalankan  peranan dan tanggungjawab ukhuwah tu sendiri.

Image

Semasa usrah pada malam itu, saya sempat menyalin beberapa peranan ukhuwah. Antaranya ialah memberi teguran, memberi kata-kata semangat dan saling membantu antara satu sama lain tidak kira di waktu susah atau senang.

Kemudian, apa pula kepentingan ukhuwah? Sebenarnya ukhuwah ini memberi manfaat dari sekecil-kecil perkara sehingga sebesar-besar perkara. Antaranya ialah ukhuwah yang mantap melahirkan sikap keterbukaan dan perkongsian.

Keterbukaan dan perkongsian ialah aspek yang sangat penting di dalam perjuangan Islam. Sifat keterbukaan penting untuk melahirkan pendapat dan memberi teguran serta sanggup menerima teguran. Tetapi apakah yang bakal terjadi sekiranya ukhuwah tidak bernilai, sudah tentu sifat ini tidak dapat wujud kerana tiada aspek kepercayaan dan kasih sayang antara satu sama lain.

Malah, ada seorang akhi ini berkata bahawa sekiranya seseorang itu berani menegur kelemahan diri kita atau dapat mengesan kelemahan diri kita, maka dia itu sebenarnya telah berjaya berukhuwah dengan kita dengan rapat sekali kerana dia berjaya melihat kelemahan diri kita. Kita juga harus terbuka dalam menyatakan ketidakpuasan hati untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Kerana semua orang tidak mampu membaca isi hati kita sekiranya tidak diluahkan.

Kemudian, dari sudut perkongsian pula. Sebagai contoh, sanggup berkongsi masalah, hal ehwal semasa dengan sahabat-sahabat yang lain. Sekiranya tidak dikongsi dan dipendam, mungkin masalah besar yang bakal timbul di dalam sesuatu gerakan dakwah. Perkongsian tidak berlaku sekiranya ukhuwah yang terjalin itu tidak mencapai tahap yang sepatutnya,.

Sekarang apa pula kepentingan ukhuwah dari sudut tarbiah? Saya rasa semua orang tidak mahu hidup berseorangan dalam keadaan tidak berteman. Semua orang juga sudah tentu mahu dirinya sentiasa diambil peduli, dihargai dan didengar segala masalahnya. Apatah lagi mereka yang berjuang di jalan dakwah. Kerana apa? Kerana mereka berada di jalan yang sukar yang tidak ramai orang mahu menempuhinya.

Oleh itu, ukhuwah tidak boleh diketepikan. Ukhuwah berserta peranannya tidak boleh diambil  mudah. Ada juga dari kalangan sahabat saya yang mengatakan bahawa tsaqafah yang perlu ditekankan sekarang ini. Ukhuwah tidak perlu… Tetapi persoalannya, apakah yang akan memberi kekuatan kepada seseorang untuk melaksanakan apa yang dia faham sekiranya tiada tarbiah. Manakala tarbiah dapat diperolehi dengan adanya ukhuwah sesama kita. Walaupun kita bersama-sama dengan sekelompok manusia yang sama juga dengan kita untuk berdakwah, tetapi tiada ikatan hati sesama kita, sudah tentu jalan itu menjadi semakin sukar.

Bahkan umat +roh = manusia + roh. Umat berserta roh sama seperti manusia dan roh. Manusia tanpa roh ialah manusia yang mati. Tetapi umat tanpa roh juga akan mati. Roh apakah yang dimaksudkan itu? Ia ialah Islam… Apakah kaitannya dengan ukhuwah tadi? Ukhuwah yang berkesan ialah ukhuwah yang saling menguatkankan atas dasar Islam dan menurut kefahaman Islam yang sebenar.

Antara ukhuwah dan tarbiah. Yang manakah yang lebih penting???

Ia bukan persoalan mana yang lebih penting sebaliknya ia saling berkait rapat antara satu sama lain.

Image

Tarbiah sangat penting untuk membantu kita untuk istiqamah. Oleh itu, tsaqafah, ukhuwah dan tarbiah bukanlah perkara yang harus dipisahkan. Tetapi sangat berkait rapat antara satu sama lain. Indahnya ukhuwah tatkala kita bersama. Indahnya jalan ini andai ukhuwah terbina antara kita ialah sebenar-benar ukhuwah iaitu seperti mana para sahabat dahulu berukhuwah.

Tingkatkan tsaqafah, tingkatkan kualiti ukhuwah, tingkatkan tarbiah… Inshaa Allah, mudah-mudahan kita tsabat dalam perjuangan Islam ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s