Suara Hati Seorang Ibu……Tidak Pernah Kubayangkan

Standard

Pada pukul 1 tengah hari tadi, saya sengaja menghantar mesej pada emak. Asalnya hanya berniat untuk bertanyakan idea dan pendapat dari emak. Tetapi sebenarnya hanya mahu melepaskan rindu buatnya yang kerap kali menghantui diri. Sedangkan sebenarnya setiap hari saya menghubunginya. Walaubagaimanapun rasa rindu itu tetap jua hadir di jiwa ini. Mendengar suaranya membuatkan keresahan hati ini terubat.

 

Mak, saya tak tahu nak kongsikan apa pula di dalam blog saya ini. Mak ada idea atau suara hati? Atau tentang masalah anak muda sekarang ni ke.” Ayat yang kedua itu saya hanya berseloroh dengan emak sahaja. Tetapi sebenarnya saya benar-benar kebuntuan idea ketika itu dan terfikir pula mana tahu emak ada sesuatu yang ingin dikongsikan tentang isu remaja sekarang.

 

Lama juga saya menunggu. Pada pukul 4 petang barulah emak membalas.

From: Mak

“ Kadang-kadang mak risau tentang adik kamu. Dalam bulan ini, dia tak hubungi mak pun. Kalau dulu hari-hari dia call mak. Tak pun 2 hari seminggu. Sekarang ini seminggu sekali pun payah nak call mak.”

 

Saya terbayang suara emak yang sedang membicarakan ini. Sudah tentu kesedihan sedang ditahannya dengan tabah. Dari mesejnya itu tidak tergambar kesedihannya. Tetapi kenapa sampai emak meluahkan sedemikian rupa? Soalan saya tadi tiada kena mengena langsung dengan adik.

 

Lama saya menatap mesej dari emak ini. Tak pernah terlintas di fikiran bahawa emak akan menjawab sedemikian untuk soalan saya tadi. Saya hanya bertanyakan tentang pendapat atau suara hati tentang remaja sekarang. Tapi jawapan emak tadi benar-benar membuatkan diri saya tersentuh.

 

Ya, itulah suara hati seorang ibu. Tidak pernah ssaya bertanyakan suara hati emak dan itu pula secara tidak langsung. Ya Allah, rupanya itu yang dirisaukan oleh seorang ibu. Ibuku ya Allah. Di dalam hati ini ada sedikit kekesalan tentang sikap adikku itu. Bukan itu sahaja, rasa marah juga turut menguasai diri. Saya amat pantang apabila ada seseorang yang sanggup membuatkan emak bersedih hati dan risau.

 

Di sebalik kemarahan itu, perasaan kasihan pada emak lebih menguasai diri. Saya membalas pada emak,

“ La ye ke mak. Dia sibuk kot. Mungkin dia banyak kerja yang perlu diselesaikan.” Saya hanya sekadar mahu menyedapkan hati emak. Ini sahaja yang saya mampu selain berdoa pada emak agar emak sentiasa di bawah lindungan rahmat-Nya. Sedangkan saya tahu apalah sangat kerja yang perlu dilakukan oleh seorang pelajar Tingkatan Dua.

 

Emak saya hanyalah seorang surirumah. Anak-anaklah sahaja yang selalu menghiburkan hatinya. Tetapi apabila 3 orang anaknya tiada di sisi, seorang di UIA, dan dua orang lagi di asrama, dan 2 orang lagi bersekolah rendah pada waktu pagi, sudah tentu dia merasakan kesunyian. Di rumah ada abah yang setia menemani emak. Tetapi sudah tentu kerinduan pada anak-anaknya lebih menggugat jiwanya.

 

Saya cuba menyelami hati emak. Saya terfikir bahawa saya dan adik-adik ialah anak-anak yang emak lahirkan dan membesarkan sejak kecil sehingga mampu berdikari sedikit demi sedikit. Sudah tentu kehadiran anak-anak ialah pengubat segala duka dan keletihannya. Tetapi jika anak yang tiada di sisi ini rasanya semakin melupai dirinya, sudah tentu hati itu akan semakin terasa.

 

Air mata yang tidak kupinta berlinangan mengalir menambah rindu pada emak di kampung. Sebenarnya mahu sahaja pulang ke Pulau Pinang minggu ini, tetapi oleh kerana terlalu banyak kekangan, saya hanya bercadang untuk pulang pada minggu hadapan.

 

Dari luahan hati emak itu, saya cuba menyalahkan diri saya sendiri. Selama ini, apabila kita sudah mampu mencari kawan sendiri untuk dikongsi segala masalah dan luahan hati,apabila kita mampu untuk berdikari dan mampu membeli makanan sendiri, kita lupa pada emak yang dahulu sehingga kini ialah seorang yang setia di samping kita.

 

Tidak pernah pula dia merungut penat dan lelah dalam membesarkan kita semua. Subhanallah, itulah yang dikatakan pengorbanan seorang ibu. Tetapi mengapa jauh sekali ingatan kepada emak yang membesarkan sedangkan emak sudah tentu setiap masa teringatkan anak-anaknya. Mengapa tidak? Kerana selama lebih 9 bulan dia menjaga kandungannya dengan penuh kasih sayang dan berhati-hati.

 

Tetapi bagaimana pula perasaannya apabila anak-anak semakin jauh darinya? Pernahkah kalian terfikir? Pernahkah kalian terfikir apa yang ibu kalian rasakan apabila kalian jauh darinya. Di depan kita, emak sentiasa tabah. Katanya sudah menjadi tanggungjawabnya untuk membesarkan kita. Tetapi bagaimana pula tanggungjawab kita sebagai seorang anak? Sudahkah berkorban untuknya atau kita hanya mementingkan diri sendiri??!

 

Wahai sahabat sekalian, hati seorang ibu. Pernahkah kita terfikir? Kita hanya tahu memikirkan suara hati kita sahaja. Sedangkan suara hatinya lebih dahsyat membawa kesedihan pada hatinya. Bagaimana tidak. Dialah yang paling banyak berkorban selain ayah yang tabah mencari nafkah buat keluarga. Tetapi mengapa hari ini kita tidak mahu langsung mendengar suara hatinya seolah-olah hanya suara hati kita sahaja yang perlu didengari. Malah, kesalahan yang pernah kita lakukan padanya jarang pula kita sesali.

 

Emak, maafkan saya. Sebab saya bukan anak yang baik dan saya bukan seorang kakak yang baik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s