Khusyuk Dalam Apa Jua Keadaan

Standard

Khusyuk? Apa makna khusyuk sebenarnya? Dengan bahasa mudahnya ialah menumpukan sepenuh perhatian. Dengan kata lain ialah fokus. Berapa ramai daripada kalangan kita yang mampu bertahan untuk fokus dalam jangka masa yang panjang? Ramai yang mengadu tidak dapat bertahan kerana akan mengalami kebosanan dan hilang tumpuan.

Bagi saya, mungkin tumpuan yang diberikan bukan sebenar-benar tumpuan iaitu 100%. Sebab itulah tidak dapat fokus. Sedangkan otak yang fokus dan jiwa yang khusyuk, tidak akan alami kebosanan.

Sebenarnya di dalam Islam sendiri kita semua telah dilatih oleh Allah s.w.t untuk khusyuk atau fokus dalam apa jua kerja yang kita lakukan. Apakah ia? Sudah tentu solat. Subhanallah! Semasa solat, kita dilarang untuk melakukan perbuatan selain daripada perbuatan solat, dan berkata-kata dengan perkataan yang dibenarkan di dalam solat sahaja bermula dari takbir hingga memberi salam. Sebenarnya kita semua telah praktik untuk fokus paling kurang 5 kali pada setiap hari.

Dan yang seperti kita tahu, khusyuk dan fokus adalah antara rahsia dan kunci kejayaan. Dan khusyuk dalam keadaan mengingati Allah pula akan menghasilkan natijah yang luar biasa iaitu ketenangan yang begitu mendidik jiwa.

Tetapi berapa ramai di kalangan kita yang khusyuk di dalam solat? Dan praktikkan khusyuk itu di dalam kehidupan seharian? Benar ianya sukar, tetapi adakah mustahil? Bayangkan sekiranya sekarang anda sedang solat, tetapi di dalam solat tiba-tiba anda teringatkan assignment yang belum dihantar. Sudah tentu solatnya itu sudah seperti lipas kudung. Hanya sekadar melepaskan batuk di tangga. Tetapi sesuatu yang Allah perintah tidak mustahil untuk dilaksanakan, malah sangat sesuai untuk kehidupan seharian kita ini.

Kadang-kadang, semasa berzikir juga kita tidak benar-benar menghadirkan diri kepada Allah. Mulut menyebut, tetapi hati melayang ke arah lain. Sedangkan ketenangan itu hadir apabila hati benar-benar mengingati Allah.

Khusyuk juga perlu disertai dengan tawadhuk. Hati khusyuk dan tunduk. Subhanallah. Kesannya begitu mendalam hingga ke lubuk hati yang paling dalam, akhirnya air mata yang ikhlas mengalir menginsafi diri yang kerdil. Sebutlah zikir dengan bersungguh-sungguh. Hadirkan hatimu dengan sebenar-benar kehadiran dan jangan biarkan ia tertinggal di sebalik kegelapan hati.

Allah adalah yang paling perlu kita ingati. Kerana Allah yang Menciptakan kita semua dengan rahmat-Nya. Alhamdulillah ya Allah. Sebutkanlah ia selalu. Allahuakbar, kadang-kadang si penulis ini juga selalu leka dalam mengingati Allah yang Esa. Astaghfirullah…

Marilah sama-sama denganku, kita muhasabah diri dengan penuh keikhlasan. Hadirnya kita di atas muka bumi ini bukanlah untuk dipersiakan. Subhanallah, Maha Suci Allah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s